#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stomatologické kliniky by měly vonět po levanduli

4. 10. 2024

V posledních letech se hned několik klinických studií zabývalo možnostmi ovlivnění úzkosti ze stomatologických výkonů, které jsou pátým nejčastějším typem anxiety. Americká psychiatrická asociace (APA – American Psychological Association) klasifikovala dentální úzkost dokonce jako určitý typ fobie. Výzkumy v této oblasti se zaměřily na přímé propojení čichového bulbu s amygdalou, a tedy dopad příjemných/nepříjemných pachů na emocionální reakce. Ukázalo se, že aromaterapie by mohla být slibnou cestou.

Strach ze zubního lékaře není jen záležitostí emocí, může být i překážkou prevence nebo včasného ošetření závažnějších dentálních problémů. Autoři studie, která byla nedávno publikována v časopise BMC Oral Health, upozornili na možnost využití vhodné aromaterapie jako doplňkové léčby. Jedná se o jednoduchou, levnou a neinvazivní metodu, která by mohla posloužit jak ke snížení úzkosti, tak současně i k podpoře zvýšení prahu bolesti a přispět tím nejen k redukci užívaných anxiolytik, ale i analgetik.    

Čich, bolest a emoce (nejen) na zubařském křesle

Nápad se zavedením „provoněných“ čekáren a ordinací má svou logiku. Je totiž založen na anatomicko-fyziologickém propojení čichu s limbickým systémem, jehož součástí je amygdala – hlavní zprostředkovatel mnoha pozitivních i negativních aspektů emočního chování. Výsledkem je, že příjemné či nepříjemné pachy mají značný dopad na lidské emocionální reakce.

Pokud pachy navozují úzkost, amygdala stimuluje hypotalamus, ten následně aktivuje hypofýzu, která „přiměje“ nadledviny k vylučování stresových hormonů (kortizolu, adrenalinu, noradrenalinu). Kortizol také činí pacienta bdělejším a citlivějším na stimulaci. Pokud je stimul chronický a trvalý, úzkost se v důsledku neustálého uvolňování stresových hormonů rozvine, což má za následek negativní behaviorální a emocionální reakce.

Úzkost je také zažívána v důsledku právě trvalé sekrece kortizolu, který inhibuje vylučování serotoninu. Pokud je pach pro daného jedince příjemný, amygdala se chová jinak. Dojde k uvolnění anxiolytických neurotransmiterů, jako jsou endorfiny a serotonin, které zlepšují náladu a vyvolávají sedaci. Příjemné pocity navíc snižují úzkost inhibicí sekrece stresového hormonu.

Studie s levandulovým esenciálním olejem

Na otázku, do jaké míry čichová aromaterapie snižuje míru úzkosti a intenzitu bolesti při ošetření zubů, se pokusil odpovědět tým stomatologických specialistů ze Saúdské Arábie. V rámci prospektivní randomizované dvojitě zaslepené placebem kontrolované klinické studie zahrnující pacientky v zubních ambulancích byl pro stimulaci čichu vybrán levandulový esenciální olej, vyrobený z Lavandula angustifolia (levandule lékařská), jehož hlavními složkami jsou linalool a linalyl acetát. Linalool stimuluje v mozku sekreci serotoninu, který působí jako sedativum a zlepšuje náladu. Linalyl acetát má rovněž sedativní účinek. Obě složky tak působí anxiolyticky.

Pacientky byly náhodně rozděleny do dvou skupin: kontrolní skupina, ve které inhalovaly vodní páry, a levandulová skupina, v níž inhalovaly 2% výpary levandulového oleje. Každá skupina měla 175 účastníků a hodnocena byla míra úzkosti pomocí subjektivních skórovacích dotazníků – z modifikované škály dentální úzkosti (MDAS – Modified Dental Anxiety Scale) a ze Spielbergova inventáře úzkosti (STAI – Speilberger State-Trait Anxiety Inventory) –, míra bolesti pak pomocí vizuální analogové škály (VAS – Visual Analogue Scale) a sledovány byly základní životní funkce – systolický a diastolický krevní tlak, srdeční frekvence, dechová frekvence a saturace krve kyslíkem. Hodnocení probíhalo před inhalací, 20 minut po inhalaci, po dokončení stomatologického ošetření a následující den. Zařazení do studie mělo také poměrně přísná kritéria (vyloučeny byly například ženy s alergií nebo s nevhodnou medikací).

Ukázalo se, že čichová aromaterapie měla významný vliv na vnímání bolesti a emoční změny spojené se všemi stomatologickými výkony, kromě preparací kavit, kde byl rozdíl nevýznamný (p = 0,10). Snížila průměrné skóre úzkosti u obou použitých škál. Rovněž podstatně přispěla ke snížení pooperační bolesti (p = 0,02). Pouze 19 pacientek v „levandulové skupině“ potřebovalo pooperační analgetika v porovnání se 48 pacientkami v kontrolní skupině. Co se týče hemodynamických změn, aromaterapie významně zlepšila i všechny měřené životní funkce, kromě diastolického tlaku krve. Největší účinek mělo její použití v čekárně.

Jak odvalit „balvan“ stavové úzkosti?

Studie má samozřejmě i určitá omezení: Vzorek populace byl malý, pacientky byly ošetřovány různými zubními lékaři, kteří zaujímali odlišná stanoviska k chování a postojům svých pacientů a část výsledků byla získána pomocí dotazníků vyplňovaných samotnými pacientkami. Přesto přinesla řadu pozitiv – ukazuje se, že aromaterapie před stomatologickým ošetřením může reálně snížit intenzitu bolesti a eliminovat i potřebu anxiolytik či pooperačních analgetik. 

Poukazuje i na to, že na zubních klinikách by se měla kontrola tzv. stavové úzkosti (tj. přechodné emoce charakterizované fyziologickým nabuzením, obavami, strachem a tenzí) stát respektovanou součástí úspěšné stomatologické praxe.

(jas)

Zdroje: 

1. Alkanan S. A. M., Alhaweri H. S., Khalifa G. A., Ata S. M. S. Dental pain perception and emotional changes: on the relationship between dental anxiety and olfaction. BMC Oral Health 2023; 23 (1): 175, doi: 10.1186/s12903-023-02864-9. 

2. Arslan I., Aydinoglu S., Karan, N. B. Can lavender oil inhalation help to overcome dental anxiety and pain in children? A randomized clinical trial. Eur J Pediatr 179  (6), 985–992 (2020), doi: 10.1007/s00431-020-03595-7.

3. Kajjari S., Joshi R. S., Hugar S. M., Gokhale N., Meharwade P., Uppin C. The Effects of Lavender Essential Oil and its Clinical Implications in Dentistry: A Review. Int J Clin Pediatr Dent 2022; 15 (3): 385–388, doi: 10.5005/jp-journals-10005-2378. 



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#