#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vánoční recept pro pohodu duše i těla

12. 12. 2021

SERIÁL HUBNEME SE STOBEM Ve druhém dílu našeho seriálu přinášíme rady jak o Vánocích uspokojit chuťové buňky, a přitom nekrmit buňky tukové.

Jak vybrat správné suroviny pro přípravu vánočních jídel?

V prvním dílu seriálu jsme vás seznámili s několika tipy jak si užít Vánoce, aniž byste ohrozili svoji figuru. Dnes nabízíme konkrétní recepty na jídla, která chuťově uspokojí, a přitom nejsou kaloricky náročná. Na úvod však několik základních rad:

  • Kupujete-li čokoládu, hledejte na obalu název „čokoláda“. Dejte si pozor na méně kvalitní náhražky čokolády a polevy, ve kterých je část kakaového másla nahrazena rostlinným tukem často nevhodného složení. Nenechte se zmást pochoutkami, cukrovinkami, polevami a dalšími výrobky, kde je slovo „čokoláda“ záměrně vynecháno.
  • Nehledejte „zdravější varianty“ cukru, jako je například cukr třtinový nebo různé sirupy (agávový, datlový, javorový, rýžový apod.). Většinu z nich tvoří stále jen cukr a nemají výrazně lepší složení než klasický řepný cukr. Raději se zaměřte na množství cukru – vše slaďte méně.
  • Pro přípravu cukroví můžete použít celozrnnou mouku, mějte však na paměti, že obsahuje stejně energie jako mouka bílá. Celozrnné cukroví tak sice bude o trochu bohatší na vlákninu, ale energie bude mít podobně jako to klasické. Neznamená to tedy, že byste toho celozrnného mohli sníst více. Nezapomeňte, že celozrnná mouka má jiné technologické vlastnosti než mouka bílá, proto bude možná potřeba upravit množství ostatních ingrediencí a výsledek nemusí chutnat tak, jak jste zvyklí.
  • Na přípravu bramborového salátu použijte brambory typu A, které jsou nejméně moučnaté a nerozvaří se.
  • Pro smažení řízku či kapra použijte řepkový olej, který je tepelně stabilnější než častěji používaný olej slunečnicový. Přebytečný tuk po usmažení odsajte do ubrousku.

Mnoho dalších rad a tipů najdete na: www.stobklub.cz

Recepty na odlehčené varianty cukroví

Řepové brownies kuličky

Suroviny (cca 25 menších kuliček):

  • 80 g ovesných vloček
  • 90 g červené řepy
  • 70 g hořké čokolády (70%)
  • 5 g kakaa na obalení

Návod k přípravě:

Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Vločky nameleme a řepu nastrouháme najemno. Vše smícháme dohromady, aby vzniklo kompaktní těsto, které dáme na chvíli ztuhnout do lednice. Z těsta tvarujeme kuličky a obalujeme je v kakau. Kuličky skladujeme v ledničce a sníme během několika dní.

Jedna kulička o hmotnosti cca 10 g obsahuje 125 kJ.

Bounty kuličky z tvarohu

Suroviny (cca 25 menších kuliček):

  • 125 g odtučněného tvarohu
  • 50 g mletého kokosu
  • 50 g hořké čokolády (70%)
  • 15 ml Malibu
  • 15 g čekankového sirupu
  • vanilka

Návod k přípravě:

Smícháme tvaroh s mletým kokosem, čekankovým sirupem a trochou kokosového likéru, můžeme přidat i trochu vanilky (mleté nebo vanilkový extrakt). Vznikne husté těsto, ze kterého vytvarujeme kuličky. V případě potřeby zahustíme dalším kokosem nebo naopak zředíme tvarohem.

Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu, dle potřeby ji můžeme zředit trochou mléka.

Připravené kuličky namočíme v čokoládové polevě, obalíme v kokosu a necháme ztuhnout.

Jedna kulička o hmotnosti cca 10 g obsahuje 130 kJ.

Čokoládové sušenky z bílků

Suroviny:

  • 2 bílky
  • 50 g hořké čokolády (70%)
  • 65 g mandlí (50 g mletých mandlí + 15 g mandlových plátků nebo hrubě nasekaných mandlí)

Návod k přípravě:

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme lehce zchladnout. Z bílků ušleháme sníh, do kterého opatrně vmícháme rozpuštěnou čokoládu a namleté mandle. Plech vyložíme pečicím papírem a z těsta tvarujeme placičky, které posypeme mandlovými plátky nebo hrubě nasekanými mandlemi. Pečeme na 120 °C cca 35 minut, vypneme troubu a sušenky necháme v troubě dosušit.

Jedna sušenka o hmotnosti cca 4 g obsahuje 90 kJ.

PhDr. Iva Málková
STOB

Ilustrační foto: archiv STOB



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#