Pravidelné stravování versus práce zdravotníka – realita, nebo science fiction?
Jako zdravotníci dobře víme, že pravidelná a kvalitní strava je důležitou součástí péče o zdraví. Ale ruku na srdce, staráte se o své zdraví kvalitním stravováním a pravidelným pitným režimem stejně jako u svých pacientů? Všichni víme, že průběh denní nebo noční směny si nelze naplánovat, a tím pádem ani nevíme, kdy a zda vůbec se během směny stačíme najíst. Tělesná hmotnost jde potom v důsledku nepravidelné životosprávy častokrát nahoru a shodit takto nabraná kila je v podobném režimu obtížné. Přinášíme proto několik rad a tipů jak i při směnném provozu zvládnout kvalitní stravování a zachovat si zdravou hmotnost.
Plánovat a zase plánovat
Práce zdravotníka je nevyzpytatelná. Přesto nepodléhejte skepsi, že je vše zbytečné, a připravujte si a plánujte jídlo dopředu. Zažeňte myšlenky typu: „Nemá smysl, abych si chystala svačinu, stejně ji zase nesním. K obědu si nesednu, stejně za chvíli zase někdo zazvoní o pomoc. Dám si jen sušenky, co nám přinesla paní Dvořáková, a najím se až doma...“
Přestože nejste v práci pány svého času, nevzdávejte plánování a přípravu jídla dle zásad racionálního stravování. Počítejte s tím, že se může stát, že jídlo nestihnete sníst, ale nestane se nic horšího, než že si jej přivezete zpět domů nebo necháte v práci na další den. A nebo si připravte něco, co se dá jíst či pít i „za pochodu“ – kefír, proteinovou tyčinku, celozrnné sušenky apod. Jsou to pořád lepší varianty než nechat jídlo osudu. To nakonec vypadá tak, že v práci jíte:
- to, co vám přinesou pacienti (typicky bonboniéry a chlebíčky);
- to, co je v nemocniční kantýně (bagety, chlebíčky, zákusky) nebo v automatu (sladkosti, bagety).
6 klíčových zásad
Zkuste se řídit těmito zásadami racionálního stravování ve směnném pracovním režimu:
1. Pravidelnost
Neustupujte, nevzdávejte se a snažte se udržet pravidelnost ve stravování. Moderní výživová doporučení již nelpí na jedení po 3 hodinách. Častější jedení je na mnohých odděleních opravdu nereálné, proto si s klidným svědomím naplánujte 3 hlavní (a taky větší) porce denně. Ušetříte spoustu času a nervů s přípravou i samotnou konzumací jídla.
2. Dobré jídlo sebou
Jídlo si připravujte nebo alespoň promýšlejte předem. Nespoléhejte se na automaty a kantýny. Pokud už nemáte vůbec na nic čas, noste si s sebou z domova alespoň zeleninu v krabičce. V práci můžete mít také zásobu trvanlivých potravin – například knäckebrot, tuňáka v konzervě nebo trvanlivou luštěninovou pomazánku.
3. Jídlo i na noční
Vaše tělo potřebuje energii i během práce v nočních hodinách, proto při noční směně nehladovte, ale dávejte přednost lehčím jídlům dle zásad zdravého talíře (viz obrázek). Tzn. na talíři nechybí zelenina, dostatečný příjem komplexních sacharidů a bílkovin. Poslední jídlo na noční směně si dávejte přibližně 3 hodiny před spaním. Velkou chybou je celou noc nejíst, najíst se až po návratu domů a jít si rovnou lehnout.
Příkladem noční svačiny může být například jogurtový zakysaný nápoj (neslazený), který můžete vylepšit rozmixovanými vločkami, ovocem nebo oříšky; celozrnné pečivo, tortilla nebo knäckebrot se sýrem, cottage a zeleninou atd. Naopak se vyhýbejte slazeným a energetickým nápojům, sladkostem od pacientů a chlebíčkům či fast foodu z kantýny. Pokud většinu noční směny prospíte, jídla logicky uberte. Zařazujte jen lehké svačiny, pokud jste zrovna vzhůru a aktivní.
4. Po probuzení jídlo odpovídající obvyklému režimu dne
To znamená, že pokud vstáváte po noční například v jedenáct dopoledne, budete jíst oběd jako první jídlo dne.
5. Neopomíjet pitný režim
Nejlepšími nápoji jsou čistá voda, zelené či ovocné čaje, popřípadě ředěné ovocné šťávy. Nezapomínejte se o každé pauze napít.
6. Spánek
Narušení přirozeného biorytmu má často za následek poruchy spánku, s čímž jde ruku v ruce i nárůst tělesné hmotnosti a další zdravotní komplikace. Doporučujeme proto dobře se vyspat před i po noční. Přes den spěte ideálně při zatažených tmavých záclonách nebo s maskou přes oči.
Jak na to v praxi?
Níže jsme pro vás připravili ukázkový jídelníček při noční směně od 18.00 do 6.00 (svačiny jsou dobrovolné a zařazujte je dle vlastních potřeb).
17.00–18.00 − večeře
Kuřecí plátek nebo ryba, vařený brambor, zeleninový salát.
21.00–22.00 − svačina I
Ovoce nebo zelenina a mléčný výrobek (jogurt, tvaroh, sýr apod.).
0.00–1.00 − větší svačina
Žitný chléb, tvarohová nebo luštěninová pomazánka, zelenina.
03.00–04.00 − svačina II
Kefírové mléko, hrst oříšků.
Spánek
13.00 − oběd
Celozrnné těstoviny, krůtí maso s rajčatovou omáčkou a parmezánem.
Pokud vstáváte dřív, zařaďte malou svačinku, která může obsahovat část jednoduchých sacharidů (ovoce, smoothie apod.). Pomůže vám rychle doplnit energii a nastartovat organismus. Pokud naopak vstáváte později, začněte odpolední svačinou, která bude opět podle pravidla zdravého talíře obsahovat zdroj sacharidů (celozrnné pečivo, tortilla, knäckebrot apod.), bílkoviny (vejce, cottage, lučina, šunka, rybičky a další) a zeleninu.
Tipy na nutričně vyvážené svačiny najdete v e-booku „Svačím zdravě se STOBem“.
Závěrem
Práce zdravotníka je opravdu nevyzpytatelná. Přesto o sebe pečujte stejně jako o druhé. Plánujte a připravujte si jídlo dopředu. To nejhorší, co se může stát, je, že si jídlo odvezete domů nebo necháte v práci na následující den.
Ing. Lenka Vymlátilová
Ing. Hana Pávková Málková
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Odborné události ze světa medicíny
26. 11.
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Může hubnutí souviset s vyšším rizikem nádorových onemocnění?
- Jak se noční sova může přenastavit na ranní ptáče?
- Co způsobuje pooperační infekce? Na vině může být i naše vlastní mikrobiota
- Úskalí výpočtů dávkování léků – převody jednotek i stanovení rychlosti infuze
- Zásady správného měření dechové frekvence