#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Giovanni Antonio Canal, zv. Canaletto (1697–1768): Pohled na Londýn s Temží


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2024; 79 (Supplementum 1): 2.
Kategorie: Lobkowiczké sbírky

Giovanni Antonio Canal, zv. Canaletto (1697–1768):
Pohled na Londýn s Temží
Lobkowiczké sbírky, Lobkowiczký palác, Pražský hrad, Česká republika. Foto: Oto Palán

 

Nejznámějším představitelem benátské malby vedut 18. století je Antonio Canal, který používal přezdívku Canaletto. Canalettův cit pro barvy a výstižné využití jejich široké škály řadí malíře k předním italským koloristům.

V Lobkowiczkém paláci se nacházejí dva jeho rozměrné obrazy malované v Londýně. Ty mají přímou vazbu k rodu Lobkowiczů. Canaletto pobýval během svého tvůrčího života také v Anglii. Přesídlil tam v době válek o rakouské dědictví (1740–1748), aby nepřišel o své významné anglické zákazníky. Ti totiž původně zastávali v Benátkách často důležité politické i společenské posty a oblíbili si Canalettovy veduty. Mimoto sem přijížděli další zvědavci a nadšenci, kteří chtěli poznat významné a krásné město na lagunách a stali se objednavateli Canalettových obrazů. S jejich návratem do Anglie v důsledku válek ztratil malíř četné zakázky.

Do Anglie se v té době uchýlil i Ferdinand Filip, 6. kníže z Lobkowicz, který se přiklonil k pruskému císaři Fridrichu II., když napadl Slezsko a Lobkowicz se snažil uchránit tam svá panství. Protože se tím dostal do nepřízně vídeňského dvora, opustil raději Čechy i Vídeň. Jeho angličtí přátelé mu pak zprostředkovali objednání dvou Canalettových obrazů, které Lobkowicz nechal odvézt do Čech.

Pohled na Londýn s Temží je malovaný olejem na plátně o rozměrech 118 × 238 cm. Obraz patrně vznikl na počátku Canalettova pobytu v Anglii, někdy v letech 1746–1747, jak soudí badatelé podle nedostavěného westminsterského mostu. Za stanoviště si malíř vybral Lamberth Palace na Temži (Terisio Pignatti: Canaletto. Praha 1983, Odeon, obr. 30). Canaletto přenesl svůj pozorovací talent, rozvíjený v Benátkách a charakteristický barevnou škálou vystihující benátskou atmosféru, na anglické prostředí, kterému přizpůsobil barvy, a vytvořil tak věrohodné širokoformátové obrazy Londýna s Temží i obrazy anglického venkova. Pohled na Londýn s Temží zachycuje vlevo výraznou gotickou stavbu westminsterského opatství, zcela vpravo na pozadí je katedrála sv. Pavla s typickou kopulí. Hlavní část obrazu ale zaujímá Temže s loděmi a plachetnicemi oživená téměř na horizontu bělostným mostem. Horní polovina plátna je věnována nebi s oblaky, kde se proměňují odstíny modré bezmračné atmosféry a různě odstíněná oblaka od našedivělé přes žlutavou až k narůžovělé. Obraz neustále přitahuje pozornost jak jako celek, tak jednotlivými detaily.

Juliana Boublíková Jahnová


Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo Supplementum 1

2024 Číslo Supplementum 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Problematika pacienta s dentinovou hypersenzitivitou
nový kurz
Autoři: MDDr. Diana Kovářová

Příběh jedlé sody
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Antiseptika a prevence ve stomatologii
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Snímatelné zubní náhrady a fixační krémy
Autoři: doc. MUDr. Hana Hubálková, Ph.D.

White paper - jak vidíme optimální péči o zubní náhrady
Autoři: MUDr. Jindřich Charvát, CSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#