#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dovolená za dveřmi… a ani se stomií není třeba se bát cestování − 8 praktických rad a tipů

22. 5. 2024

Cestování nám přináší do života spoustu radosti, pohody a zážitků. Těšíme se na to, že opět dobijeme baterky a prožijeme si bezstarostné chvíle. Ani fakt, že má pacient stomii, neznamená, že se cestování musí zcela vzdát. Aby však dovolená (nebo jakákoliv cesta, třeba služební) proběhla hladce, je vždy dobré se na pobyt mimo domov připravit. Zde je 8 dobrých tipů a rad, které mohou cestování zjednodušit a dodat pacientovi potřebnou jistotu.

1. Seznam všeho nezbytného

Ideální je vše si v předstihu naplánovat a sepsat, abychom na nic nezapomněli. Je to podobné, jako když jsme se prvně chystali na letní tábor. 

  • Mít dostatek pomůcek.
  • Pomůcky si dát na dvě místa (kufr i příruční zavazadlo), kdyby se náhodou kufr ztratil či zdržel.
  • Sáčky si vystřihnout dopředu (na palubu letadla nejsou povoleny nůžky...).
  • Při letu letadlem je třeba mít příslušenství do objemu 100 ml v průhledném uzavíratelném sáčku, odstraňovače a filmy lze zvolit v ubrouscích.
  • Dostatek čistého oblečení (kufr i příruční zavazadlo).
  • Vhodné plavky.
  • Krytky na přelepení filtrů.
  • Přídržné lepicí pásky na podporu fixace sáčku.
  • Kartička pojištěnce.
  • Cestovní průkaz stomika – česky, anglicky.
  • Popřípadě potvrzení od lékaře o stomii.
  • Soupis frází o stomii v daném jazyce nebo alespoň anglicky.
  • Léky na průjem.
  • Je vhodné zajistit si sedadlo poblíž toalet.
       

2. Uchovávání stomických sáčků a příslušenství

Je třeba se řídit návodem na obalu. Obecně lze říci, že by pomůcky měly být uchovány v suchu a při pokojové teplotě. V teplých krajích je vhodné nedávat pomůcky na přímé slunce a tlakové nádoby nahradit raději příslušenstvím v ubrouscích. Na pláži je dobré mít všechny potřebné věci v neprůhledné hygienické taštičce a nedávat je na přímé slunce.

3. Likvidace odpadu ze stomie

Postupujeme stejně jako doma, není třeba se v tomto ohledu stresovat. Dobré je vždy mít igelitové sáčky navíc (někdy bývají na toaletách hotelů), je to podobné jako likvidace hygienických dámských vložek či dětských plen. Stoma sáček vložíme do igelitového sáčku, zauzlujeme a vhodíme do koše na toaletě.

4. Pobyt u moře

Koupat se a užívat si vodních radovánek může pacient dle libosti. Sáčky jsou zcela nepropustné, vhodné je přelepení filtrů (lepky jsou součástí balení sáčků). Pro lepší fixaci lze použít lepicí přídržné pásky. Lze volit pod plavky objemově menší sáčky než obvykle. Přímé slunění není vhodné pro nikoho, proto stačí dodržovat běžné rady dermatologů: vyhýbat se polednímu slunci, používat vhodné opalovací krémy s faktorem pro danou destinaci a fototyp. Krém se nanáší až po nalepení sáčků (není vhodná mastnost kůže kolem stomie, sáček by nedržel).

5. Stravování v zahraničí

Na letišti a v letadle je dobré jíst pomalu a hodně žvýkat, aby se při polykání snížil objem vzduchu a nedocházelo ke zbytečnému nadýmání − tím předcházíme nafukování sáčku. Obdobně to je i se sycenými nápoji a pivem. Před nástupem na palubu letadla je lepší dojít si na nejbližší toaletu a sáček vyprázdnit či vyměňte.

Dovolená all inclusive láká k porušování stravovacích návyků, ale stomik musí být stále opatrný. Není nutné se přejídat a zkoušet při dovolené nové potraviny, to je lepší nechat na doma, nevyplácí se to. Samozřejmostí je mít s sebou léky na průjem.

6. Zdravotní potíže v zahraničí

Důležité je zachovat klid, stomie již dávno není tabu. Vhodné je být předem připraven a mít s sebou soupis frází týkajících se stomie v jazyce dané země nebo alespoň v angličtině. Pokud pacient cestuje přes agenturu (cestovní kancelář), je dobré mít u sebe kontakt na delegáta a v případě potřeby využít jeho pomoci.

Další vhodnou pomůckou je cestovní průkaz stomika, který lze využít na letišti či v hotelu. Průkaz obsahuje jméno, adresu, číslo cestovního pasu, typ stomie, poučení jak se o stomii starat, informace o pomůckách i kontakt na lékaře. Průkaz vystaví stomická sestra, se kterou je dobré se před odjezdem spojit a o cestování se pobavit. Může být i „přítelem na telefonu“.

7. Potvrzení od lékaře

Základní pomůckou je průkaz stomika (viz bod 6). Pokud má stomik i jiné zdravotní problémy, je vhodné se před cestou poradit se svým lékařem, popřípadě ho požádat o výpis zdravotního stavu. Ten si pacient nechá opět přeložit do jazyka dané země a ideálně i do jazyka anglického.

8. Pojištění

Stomie je již existující zdravotní stav, který může mít dopad na pojistníka a výši toho, co pojistka kryje. Všeobecně se vyplácí být pojištěni kvalitně a nadlimitně. Pár korun navíc v cestovním pojištění může ušetřit několik tisíc korun při nemilé zdravotní komplikaci v zahraničí.

   

Důležité je každopádně naslouchat svému tělu a dělat co nejvíc věcí, které činí v životě radost. Cítit se v pohodě a najít v sobě ztracenou sílu − to všem moc přeji a držím palce.

   

   

   

Mgr. Alena Novotná
staniční a stomická sestra, Krajská nemocnice Liberec, a. s.



Štítky
Všeobecná sestra Stomická sestra Praktická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Endoskopická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#