#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

V Praze na „Karláku“ mají nová lůžka pro XXL pacienty

29. 4. 2024

Vážně nemocní pacienti s morbidní obezitou vyžadují velmi náročnou péči a speciální vybavení. Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze pro ně po roční rekonstrukci prostor otevřela jednotku intenzivní metabolické péče (JIMP) a první část XXL centra na lůžkovém oddělení 3. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN v Praze za téměř 100 milionů korun. Tato částka zahrnuje i nové bariatrické pokoje se speciálním vybavením, které ulehčí práci především sestrám.

Novinkou na JIMP je bariatrický pokoj s lůžkem pro extrémně obézní pacienty s nosností 500 kilogramů a moderním stropním zvedacím systémem (viz obr. 1). To umožňuje poměrně snadnou manipulaci s pacientem, což velmi usnadní práci sestrám. Zatímco dříve bylo k přemístění pacienta potřeba přibližně deset sester a sanitářů, díky závěsnému zvedacímu systému to zvládnou 2 až 3 sestry.

   

 

Obr. 1  MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D., u nového bariatrického lůžka s monitorováním životních funkcí

   

Toto lůžko je jako jediné navíc vybaveno monitorem životních funkcí, na rozdíl od dvou obdobných lůžek v dalším pokoji, která mají pouze závěsný zvedací systém (viz obr. 2). Vzhledem k tomu, že počet mimořádně obézních pacientů stále stoupá, bylo by jich podle zdravotníků potřeba rozhodně víc, a to nejen ve VFN, ale i v dalších nemocnicích napříč Českem.

   

 

Obr. 2  Bariatrický pokoj vybavený závěsným zvedacím systémem

    

Speciální vybavení

Pražská VFN vychází z celkového XXL konceptu, kdy lůžka pro pacienty s extrémně vysokou hmotností by měla v budoucnu přibýt i na operačních sálech.

Potřeba je i další speciální vybavení. Klienti pracoviště intenzivní medicíny jsou nezřídka polymorbidní, vyznačují se řadou komplikací, špatně se jim hojí rány, mají často proleženiny, je u nich obtížná hygiena a samozřejmě jakýkoliv transport. Proto nemocnice disponuje XXL sanitkou.

Problematické je také vyšetřování mimořádně objemných pacientů, například ultrazvukem. Není možné u nich běžným způsobem vyšetřit orgány dutiny břišní, a navíc se nevejdou do každého zařízení pro CT.

Jednotka intenzivní metabolické péče získala v rámci rekonstrukce také nejmodernější pomůcky a přístroje pro monitorování a podporu životních funkcí, včetně umělé plicní ventilace a dialyzační léčby.

K dalšímu specifickému vybavení patří třeba i zdánlivé drobnosti, například širší manžety na měření tlaku obézním nemocným.

   

Od jediného dne po několik týdnů

„Máme tady pacienty ve špatném klinickém stavu, kteří vyžadují intenzivní péči, ať už monitoraci, nebo podporu životních funkcí. Jsou to třeba pacienti se sepsí, s multiorgánovým selháním, diabetici v akutním stavu, pacienti s akutní pankreatitidou, s krvácením do zažívacího traktu, akutní intoxikací, hyperglykémií nebo se závažnějším rozvratem vnitřního prostředí,“ vypočítává vedoucí lékařka JIMP MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D.

Dodává, že pacienti s intoxikací jsou na JIMP do doby, než z nich vyprchá konkrétní toxická látka, což je nezřídka otázka jediného dne. Ale například jedinci s problematickým hojením nebo se závažnějším stavem tam mohou pobývat i několik týdnů. Zejména takoví pacienti mají díky novým bariatrickým lůžkům se závěsným transportním systémem větší komfort, například i pokud jde o hygienu. Místo mytí přímo na lůžku je sestry mohou poměrně snadno přemístit do koupelny sousedící s bariatrickým pokojem (viz obr 3).

   

 

Obr. 3  Koupelna sousedící s bariatrickým pokojem

    

Pro pacienty z Prahy i (nejen) Středočeského kraje

„Pacienti se k nám dostávají různými cestami. Bereme je přímo od záchranky z našeho společného interního příjmu nemocných. Přijímáme ty, kteří se zhorší na našem standardním oddělení nebo na jiných klinikách v rámci VFN,“ vysvětluje MUDr. Křížová s tím, že JIMP spolupracuje také s Klinikou anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a VFN v Praze.

Vzhledem ke své unikátnosti přijímá bariatrické pracoviště ve VFN pacienty nejen z Prahy, ale také ze Středočeského kraje a v některých případech se sem dostávají i pacienti z celého Česka.

   

(eve)

Zdroj: Tisková konference VFN ke slavnostnímu otevření nové JIMP a první části XXL centra. VFN, Praha, 17. 4. 2024.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#