#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Státní zdravotní ústav: Čeká nás „pertusový rok“

14. 2. 2024

Od začátku roku 2024 bylo do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN) nahlášeno ke dni publikace tohoto článku 698 případů pertuse. 16 infekcí bylo potvrzeno u dětí do 1 roku věku, které jsou kvůli neočkovanosti či neúplné očkovanosti ohroženy touto nemocí na životě. Mezi nejmladšími členy populace je také nejvíce úmrtí na nemoc, černý kašel ovšem zasahuje všechny věkové skupiny.

Rekordního počtu případů bylo letos dosaženo již v 6. týdnu

Každý týden tohoto roku přibývá počet hlášených případů pertuse. Zatímco v 1. týdnu roku se objevilo 28 případů nemoci, v 6. týdnu jejich počet dosáhl již 188. Nejvíce letošních případů se objevilo u dospívajících ve věku 12–18 let.

Pokud by tento nárůst pokračoval stejným tempem, lze předpokládat, že by na konci roku 2024 mohly celkové počty dosahovat 3 až 4 tisíce případů černého kašle. Tato predikce je velmi reálná i vzhledem k předchozímu ‚klidovému‘ období během pandemie COVID-19, kdy byly hlášeny pouze desítky případů pertuse ročně,“ varuje MUDr. Kateřina Fabiánová, Ph.D., z Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu (SZÚ). „V populaci celkově narostl počet vnímavých jedinců, mezi nimiž se tato vysoce nakažlivá nemoc následně snadno šíří. Je tedy třeba se s nejvyšší pravděpodobností připravit na ‚pertusový rok‘.“

Situace u nás navíc v rámci Evropy není ojedinělá – podobná data zveřejnily i další země, např. Dánsko, Nizozemsko, Belgie či Chorvatsko.

Zlepšení situace? Jedině zvýšená proočkovanost a včasné zahájení léčby

SZÚ také zveřejnil zásady, které by pomohly ke zlepšení popsaného stavu. Zahrnují doporučení směřující k udržení dostatečné proočkovanosti proti nemoci, včetně opatření spočívajícího v očkování těhotných žen před porodem i dospělých jedinců, u nichž se po uplynutí delší doby od očkování zvyšuje vnímavost k nemoci.

Jako obzvláště důležité bylo zdůrazněno dodržování očkovacích schémat u kojenců a jejich včasné zahájení. Děti jsou totiž proti závažnému průběhu chráněny až asi 14 dní po 2. dávce očkování probíhajícího od 9. týdne života.

Zpráva dále apeluje na veřejnost, aby si rizik nemoci byla vědoma a s podezřením na ni se případně obracela na své ošetřující lékaře.

Co bude informace o započetí „pertusového roku“ znamenat pro lékaře, zanedlouho shrneme v navazujícím článku.

(pok)

Zdroj: Černého kašle rapidně přibývá. Epidemiologové předpovídají, že ČR čeká „pertusový rok“. Státní zdravotní ústav, 14. 2. 2024. Dostupné na: https://szu.cz/aktuality/cerneho-kasle-rapidne-pribyva-epidemiologove-predpovidaji-ze-cr-ceka-pertusovy-rok



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#